Kalendář

Prosinec 2015
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 11Pro

    v 11:30 hodin středoevropského času, na 19°03´ Střelce

    Tomuto stupni Střelce přísluší sabiánský symbol „Starosvětská vesnice na severu, vesničané vysekávají na rybníce bloky ledu, aby si je uschovali na zimu“ s podvysvětlením „Prozíravé využití přírodních zdrojů k pokrytí potřeb v budoucnu“.

    Klíčová věta: ZAJIŠTĚNÍ ZÁSOB

    V mayském orákulu je pro dnešek symbol CHICCHAN (čík čan) – vitalita, vášeň, moudrost těla, had, kundalini, integrace, spojení s řádem.

    V dnešním horoskopu novoluní ve Střelci se znovu objevuje výzva a příležitost k celospolečenské transformaci, ke změně omezujících přesvědčení a domněnek, že něco bude stejně jako dosud.

    Znovu a znovu k nám bude toto téma doléhat, ať už ve spojitosti s dvojicí Slunce – Luna v lunárních fázích, nebo prostřednictvím planety Mars. Tento archetyp bojovníka vstoupil v plné zbroji na jeviště cca začátkem prosince, kdy se postupně protlačoval mezi Urana a Pluta, čímž způsobil všeobecně zvýšené napětí, jež dnešním datem vrcholí. Obecné přepětí evidentně narůstá, když se do hry zapojí ještě Lilith (na samém počátku prosince a později kolem 18.12.)

    Vnější vánoční kulisy odvádějí naši pozornost k nákupům a k tomu, co nám je předkládáno jako nezbytné a neodkladné, jako například nachystat x druhů cukroví, uklidit příbytek, nakoupit dary a dárky pro děti a blízkou rodinu. Odvracíme tak znovu pozornost od toho nejdůležitějšího, od sebe sama. Stejně jako to děláme po celý rok, před Vánocemi o to intenzivněji, bez ohledu na vyčerpání fyzické i psychické.

    Vládcem dnešního novoluní ve Střelci je veskrze velkorysý Jupiter, který dokáže jako všechno ostatní přehánět i svoji štědrost. Jupiter už řadu měsíců táhne za sebou jako lokomotiva vlak s ostatními planetami a bude tomu tak téměř do příštího léta. Je vůdčím ohnivým elementem, který působí buď jako otevřené ohnisko, kam se přikládají další polínka nebo jako impuls vydat se svou pravou cestou, mimo regály se spotřebním zbožím, do přírody, na vrcholky hor, do svého nitra, za hlubším poznáním smyslu svého bytí.

    http://www.relaxationmoments.com/images/zen-meditation.jpg

    Můžeme se zamyslet nad svou osobní cestou, protože stěžovat si na politické kiksy a protilidská opatření není ve výsledku kde, ani komu. Začít od sebe ale můžeme kdykoli se nám zlíbí.

    Oživme si nyní meditaci Tonglen:

    Jedním ze způsobů, jak se srovnat s negací kolem sebe je tibetské budhistické cvičení transformace, zvané Tonglen (přeloženo dávej a ber).

    Můžeme tak transformovat jakoukoli formu negace a nepotřebujeme k tomu ani hlubokou analýzu prožitků z dětství ani pocity provinění, proč jsem zrovna takový, jaký jsem. Tonglen nabízí přijmout negativní energii, proměnit ji v užitečný záměr a nakonec ji vypustit do prostoru jako pozitivní léčivou energii.

    Tři kroky meditace Tonglen:
    1. Přijímání: Představte si svoji nebo cizí zlost, nenávist, strach, žárlivost apod. jako mrak černého kouře, valícího se před vámi. Začněte ho nosem vdechovat a vnímat, jak prochází vaším tělem do místa srdeční čakry. Na chviličku zastavte dech, abyste mohli zničit „démona všech démonů“, svoje o sebe pečující ego. Představte si, jak se ten mrak černého kouře postupně mění ve světlo. Cítíte změnu, jak z vás pomalu tíha  opadá.

    2. Dávání: Teď zvolna a jemně vydechujte ústy čiré bílé světlo moudrosti. Představte si krystalicky čisté  paprsky bílého světla, vycházející z vašeho těla ven, jak oblažují všechno živé a rozlévají kolem sebe mír a štěstí.

    3. Radost: Během výdechu, kdy rozdáváte bytostem kolem vás  mír a štěstí, si dovolte pocítit radost.

    V této meditaci přijímáme bolest a vysíláme štěstí a mír, což je pro naši vyspělou civilizaci postup zcela proti srsti.

    Kdykoli se od nynějška setkáme s nějakým utrpením, vdechněme je, proměňme je ve světlo a přejme si, aby všechny bytosti byly osvobozeny od bolesti.
    Kdykoli se od nynějška setkáme s jakýmikoli projevy štěstí, vydechněme je a přejme si, ať jsou všechny bytosti šťastny.

    Sejdeme se zase 22. prosince za zimního slunovratu, kdy se bude o slovo hlásit druhý díl Loajálního vojáka a poté za úplňku na Boží hod, 25. prosince.

    Příjemný předvánoční čas,
    Máša Růžičková

    Posted by admin @ 21:37

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.