Kalendář

Červenec 2012
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 05Čvc

    ve 20:51 letního času na 12°14´ Kozoroha

    Sabiánský symbol pro tento stupeň Kozoroha zní „Uctívač ohně medituje nad nejvyššími skutečnostmi bytí“, s podtextem „Subjektivní zápas o nejvyšší hodnoty, skryté za vzájemnou souhrou procesů života a smrti“. Klíčové slovo: Vůle k transcendenci

    V Mayském orákulu je dnešním symbolem MULUC (čteno mú lúk) – probuzená pozornost, vesmírná komunikace, rozpomenutí na sebe.

    Nejprve bych vás ráda informovala o podzimních planetárních konstelacích, konajících se v sobotu a v neděli 13. a 14. října 2012 v Angel´s Studio, Wenzigova 5, Praha 2. Zaujala – li vás moje nabídka, zajistěte si, prosím, svoji účast včas (přes kontakt), jelikož počet účastníků je omezen tak, aby si každý mohl postavit svoji osobní konstelaci, bude – li chtít. Více na planetární konstelace.

    V mytologii se jedná o příběh hyperprotektivní matky Deméter a únosu její dcery Persephoné pánem podsvětí bohem Hádem do jeho říše, se závěrečnou diplomatickou dohodou o střídavé péči Persephoné. Část roku pak trávila s matkou na Zemi a zbývající dobu jako Hádova manželka dole, v podsvětní říši skrytých pokladů.

    Dala jsem si tentokrát na čas, jelikož po dovolené na konci světa mezi srnkami, liškami a losy člověku chvilku trvá, než se zařadí do svého domácího rytmu. Nicméně nic nám neuteče, jelikož téma tohoto úplňku bude platné ještě řadu let, která máme před sebou.

    Obraz horoskopu, vykreslený dnešním úplňkem, je ve svém poselství velice jasný, až lapidární stejně jako mýtus Deméter a Persephoné. Je v něm červenou linkou zvýrazněno to, o čem je v současnosti řeč ať na stránkách tisku nebo v mayském kalendáři, vlivy, které zasahují do našich osobních životů v rozličných úrovních a sférách.

    Ekonomové to nazývají finanční krizí. Pro lidi, spjaté s přírodou a jejími přirozenými cykly, je to období přechodu z nevědomé úrovně k vědomému prožívání. Nelze přeskočit ani jedno roční období, všechno jde ve svém rytmu a pořádku, jen průběh každé fáze může mít rozmanitou tvář a dnes i odlišnou délku trvání.

    Od kdy do kdy:
    Všechno to začalo už na přelomu dvou tisíciletí, s výrazným letopočtem 2008, kdy Pluto, který má prsty v každém reformačním procesu, poprvé nahlédl do znamení Kozoroha, kde plánuje setrvat do roku 2023. Události získávají spád od roku 2010, kdy Uran, proslulý bouřlivák, třímající prapor revoluce, vstoupil do ohnivého Berana, kde se jeho záměr bořit staré struktury projevit prostě musí. Už jsme to viděli v arabském světě.

    Spojení Pluta s Uranem, dvou velikánů, bylo poprvé markantní v šedesátých létech minulého století. Tehdy spolu jeli při kolosální roadmovie napříč světem ve znamení Panny. Vtiskli tak otisk své pečetě celé jedné generaci tehdy narozené.

    V současné etapě jejich společného působení jde o proces, který můžeme puntičkářsky datovat letos 24. června při jejich prvním setkání v kvadratuře. Kvadratur mezi Plutem a Uranem bude ještě šest, poslední proběhne v roce 2015.

    Máme tedy před sebou ještě pár let možnost/příležitost si odžít temné noci své duše a uvědomit si díky tomu svoje temné, odmítnuté, vytěsněné, nepřijaté stránky a přivinout je k sobě v novém kabátku. Odhrnout koberec s odmeteným smetím, otevřít pytel, trčící uprostřed pokoje, vytáhnout kostlivce z rodinné skříně.

    Jedná se především o naše osobní životy, o naše duše a posléze i o jejich vliv na naši rodinu, na celou lidskou společnost, jež je naším společným organizmem se všemi tělesnými orgány, systémem, jehož jsme nevylučitelnou součástí.

    K povzbuzení do práce, která stojí před námi, s dovolením použiji pár citátů z knihy Temné noci duše od Thomase Moora, původně mnicha, vynikajícího psychoterapeuta a spisovatele. Knihy tohoto autora vřele doporučuji jako nápomocný nástroj k současnému transformačnímu procesu.

    A teď již k citátům:

    …Rozvíjíme se a vyvíjíme, ale netransformujeme. Růst si představujeme jako stavbu mrakodrapu až do nebe, ne však jako housenku, která se mění v motýla. (pozn.M.R.: a pak přijde 11. září a teprve po něm zrod motýla)

    …Člověk, který prochází utrpením temné noci, může říkat:“Pomozte mi, vyveďte mne ven, jsem v depresi.“ Ale jak můžete uniknout přirozenému procesu proměny? Jak můžete vyhnat vlastní transformaci medikamenty? Naším problémem je, že už dávno neuvažujeme v termínech přechodů a proměn. Vyměnili jsme duchovní ujištění o smysluplnosti života za psychologické hledisko, založené na medicíně. Rádi bychom se z temnoty vyléčili. Výsledné smíšení kategorií věci jenom komplikuje a zhoršuje.

    …anglický básník John Keats nazval svět „Údolím utváření duše“. Ve svých dopisech a básních přetransformoval emocionální a tělesné utrpení ve vysokou inteligenci a citlivost duše. Deprese a temná noc duše se liší v tom, že deprese je nálada, kterou musíte snést a vydržet, zatímco temná noc je proces, v němž je drsná duše zjemňována a inteligence prohlubována. Veškerý rozdíl spočívá ve vašem postoji k utrpení.

    …Spisovatel Lee Stringer vypráví vášnivý příběh svého života na ulicích New Yorku, kdy byl závislý na alkoholu, kokainu a cracku. Zapletl se s dealery a odešel žít na ulici. Pak zjistil, že umí psát. Na základě svých zkušeností říká, že to, co nazýváme depresí, vůbec nemusí být chyba, ale stejně jako tělesná bolest je to druh alarmujícího volání, jež nás upozorňuje, že něco není v pořádku, že je třeba se zastavit, udělat si volno tak dlouho, jak bude třeba a věnovat se nezacílené práci naplnění duše. To je klíčová myšlenka – přestaňte o svých temných nocích přemýšlet jako o problému a začněte je vidět jako příležitost k proměně.

    Máša Růžičková

    Posted by admin @ 19:48

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.