Kalendář

Červenec 2012
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 21Čvc

    ve 6:24 hodin letního času, na 26°55´ Raka

    Tomuto stupni Raka přísluší sabiánský symbol „Divoká bouře nad údolím, plným luxusních obydlí“ s podvysvětlením „Konfrontace se společenským převratem, vyžadujícím přehodnocení strnulých hodnot“.
    Klíčové slovo: katarze

    V mayském orákulu je pro dnešek symbol CHICCHAN (čík čan) – vitalita, vášeň, moudrost těla, had, kundalini, integrace, spojení s řádem.

    Nejprve bych vás ráda upozornila na dvě připravované akce.

    První jsou planetární konstelace, pořádané v sobotu a v neděli 13. a 14. října. Více na konstelace.

    Druhou je seminář 21.-23.9.2012 Čtvero ročních období duše – modlitba a meditace v pohybu s lektorkou Marií – Gabriele Wosien. Více na www.kruhovetance.eu

    Tento letní měsíc proudí vesmírem závratnou rychlostí, události se ani nestačí rozvinout v plné své šíři a hned jsou zavaleny a přehlušeny řadou dalších. Občas má nějaký zoufalec pocit, že napěchovanou krabičku sardinek v sobě musí vyprázdnit a naplánuje si kvůli tomu postřílet davy lidí při premiéře Batmana…velice příznačné pro extrémně vypjatou situaci tohoto týdne, kdy byla kvadratura Urana a Pluta vyburcována k náhlé akci za přispění válečníka Marta, který zaujal místo u společného karetního stolku jako třetí hráč.

    Červencové novoluní má své místo ve znamení Raka, v prostoru 4. domu, kde hledáme a očekáváme citové bezpečí a výživu, harmonii domova, rodičovskou lásku a podporu. V souvislosti s těmito potřebami a zároveň s napětím, které se k nám dostává různými cestami se nabízí otázka, jak si svoje vnitřní bezpečí a soulad zaopatřit.

    Tentokrát jsem vytáhla ze své knihovny knížku Kráva na parkovišti – zenový přístup k překonání zlosti, jejímiž autory jsou Leonard Scheff a Susan Edmiston.

    V kapitole s názvem Mytologie štěstí je popsán známý zenový příběh:

    Jednou navštívil mistra zenu ve stavu čirého zoufalství bohatý statkář. Jeden z jeho stájníků nechal otevřené dveře a jeho ceněný hřebec mu utekl. „Hotová pohroma!“ naříkal ten muž. „No, nevím“, řekl Mistr. Statkář otráveně odešel. Po pár dnech se hřebec vrátil zpět do stáje a přivedl s sebou i tři divoké klisny. Statkář se vrátil k Mistrovi a řekl:“Žádná pohroma to nebyla, bylo to požehnání.“„No, nevím“, řekl Mistr. Statkář odešel a zapochyboval o Mistrově moudrosti.

    Když statkářův syn krotil klisny, jedna jej shodila a on si zlomil nohu. Statkář opět navštívil Mistra, vylíčil mu, co se stalo a přiznal, že měl Mistr pravdu, že se o žádné požehnání nejedná.  „No, nevím“, opět odtušil Mistr.

    Když se objevili císařovi vojáci, aby odvedli mladé muže do nastávající bitvy, jeho syna nechali doma, protože měl zlomenou nohu. Syn řekl:“Otče, ta zlomená noha je požehnání“. „No, nevím“, řekl otec.

    Věříme, že víme, co nás činí šťastnými a co je v našem nejlepším zájmu, jenže život nám dokazuje něco jiného. Podle budhismu je všechno prostě tak, jak je. Výběrem určitých cílů nebo určováním konkrétního významu či směru našeho života se svévolně bráníme řadě možností, které leží přímo před námi. 

    A posléze to, že se vesmír neskloní před naší vůlí a nevyhoví našim záměrům a cílům, se stane příčinou naší nespokojenosti a může v nás zanechat pocit neustálé zloby.

    Udržování mysli ve stavu „no, nevím“ působí jako blahodárný protijed, chránící nás před zbytečným utrpením uprostřed neustálé ztráty a změny, která nás provází životem a je jeho součástí.

    Pokuste si ze svého života vybavit událost, kdy se opravdu stalo něco, co jste považovali za katastrofu, situaci, jíž jste se snažili ze všech sil zabránit a která měla nakonec ve výsledku příznivý dopad na váš život.

    A teď si zkuste naopak najít situaci, kterou jste zažili, zpočátku prosluněnou radostí a štěstím, která se vzápětí zvrtla v učiněnou pohromu, aniž byste si stačili uvědomit, jak se to náhle seběhlo.

    Přijetí skutečnosti, že předem nevíme, jak a kam se bude nějaká situace vyvíjet, nám umožní žít v přítomném okamžiku bez předem daných soudů, s vyrovnanou myslí někde na půli cesty mezi zjevnými radostmi a pohromami, ve stavu „no, nevím“.

    Na závěr ještě pár astrologických informací:

    • počínaje 15. červencem a 8. srpnem konče se Merkur (posel zpráv a komunikační zprostředkovatel) bude pohybovat ve zdánlivě zpětném chodu – bude tzv. retrográdní. Více o tomto jevu, který se děje třikrát do roka, najdete v předešlých příspěvcích. Jedná se o období vhodné na opravy a úpravy, dodatečné korekce všeho druhu. Pozor na sjednávání úmluv a podepisování smluvních listin. A hlavně touto dobou zálohujte a zálohujte, protože Merkur (nyní ve Lvu) je škodolibý šotek, který vám dokáže připravit horké chvíle, strávené nad  porouchanými přístroji.
    • Tuto neděli zahajuje Slunce svoji dráhu znamením Lva, takže následující měsíc putují narozeninové gratulace ke všem Lvům a Lvíčatům v našem okolí.

    Krásné léto přeje Máša Růžičková 

    Posted by admin @ 18:33

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.