Kalendář

Srpen 2011
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 13Srp

    ve 20:58 hodin letního času, na 20°42´ Vodnáře

    Tomuto stupni Vodnáře přísluší sabiánský symbol „Zklamaná žena, která ztratila iluze, odvážně čelí zdánlivě prázdnému životu“, s dalším vysvětlením – Schopnost čelit emocionálně zneklidňujícím prožitkům v lidských vztazích silou charakteru a osobní integrity.

    V mayském orákulu je pro dnešek symbol KAN – první výhonky, klíčení bytostného já, inspirace, iniciace.

    Dnešní horoskop je namixovaný ze dvou ingrediencí. V jednom poháru je nutkavé, naléhavé puzení něco řešit,  udělat, rozetnout, rozseknout, oddělit  – atributy, které planeta Země a my s ní neseme v kardinálním spojení mezi Plutem (manažer nutných změn) a Uranem (reformátor a revolucionář) až do roku 2015.

    Pod tímto vlivem jsme o poznání intenzivněji poslední dny fungovali díky Martovi (válečník a bojovník), který se po celý tento týden přidával do teamu. Dozvuky budeme vnímat ještě začátkem  týdne následujícího. Druhý pohár obsahuje vztahové a finanční kvality a hodnoty. Dnešní úplněk má totiž proti sobě jako vždy v úplňku Lunu a Slunce, jež jde dnes ruku v ruce s Venuší.

    Pokud se nám podaří naučit se nedělat nic, budeme si moci namixovat ingredience v poměru třeba 1:100. Dovolte mi uvést pasáž z knihy Brendy Shoshanny Zen a umění lásky, v úvodu s citátem z Lao – C´:

    Vesmír je posvátný. Nelze jej vylepšit. Pokusíš – li se jej změnit, zničíš jej, pokusíš – li se jej udržet, ztratíš jej.

    V podstatě jsme na této překrásné zemi jen hosty, kteří sem přišli jen na krátkou návštěvu. Jak podivné je myslet si, že se tady všechno točí kolem nás! Jak smutné je, když dary, které jsme dostali, odmítáme přijmout takové, jaké jsou!

    Pokyn nedělat nic je často zcela mylně chápán. Vůbec neznamená, že by měl být člověk pasivní, bezvýhradně přijímat svůj osud a vzdávat se až do bezmocnosti. Právě naopak. Nic nedělej je tím nejodvážnějším, nejnáročnějším a nejrevolučnějším pokynem, jaký lze vůbec dát.

    Nenásleduj myšlenky druhých, nauč se poslouchat svůj vnitřní hlas. 

    Zenový mistr Dogen

    Tento pokyn je aktivní – pokud sedíš bez pohybu, tak nic nedělej. Oprosti se od touhy kontrolovat. Naše kroky obvykle nejsou skutečnými kroky, nýbrž pouhými samovolnými reakcemi. Zračí se v nich naše zvyky, nutkání a horečné touhy. Takové jsou přesně skutky, které nás svazují do područí karmy.

    Skutečný čin je zcela jiný. Je jasný, spontánní, odhodlaný, cílevědomý a přímý. Vyvěrá z úplně jiné části naší bytosti.

    Abychom mohli dospět ke skutečným činům, musíme být schopni nedělat nejprve vůbec nic. Lépe řečeno musíme přestat dělat to, nač jsme byli dosud zvyklí, upustit od svých bezděčných reakcí, skoncovat se životem ve stopách Sisyfovských a zanechat namáhavého koulení stále téhož balvanu na vrchol stále téže hory, dokázat unést úzkost či zmatek z toho, co přijde, když se vzdáme obvyklého způsobu reakcí.

    Být ochotni ke klidu a tichosti, aby naše podněty reagovat měly čas vyhasnout. Budeme – li schopni se takto chovat ve vztazích, rozplynou se mnohé maličkosti, které nás jinak rozčilují. Dáme jim prostor k tomu, aby mohly volně přicházet a stejně tak odcházet. Nebudeme svými reakcemi rozfoukávat plameny nespokojenosti.

    Kdekdo chce být první a nejdůležitější, kdekdo chce být středem světa a po svých vztazích vyžaduje, aby mu potvrzovaly, že jím skutečně je. Když společně sedíme bez hnutí v zendu a neděláme nic, vidíme, že jsme všichni stejně důležití. Tolik Brenda Shoshanna a úryvek z její knihy. 

    Příští setkání bude ještě v srpnovém novoluní ve znamení Panny, na konci prázdnin, 29. srpna.

    Ještě malé upozornění, že je stále pro vás otevřená možnost přihlásit se přes kontakt na planetární konstelace, konané 1. a 2. října tohoto roku, prozatím jsou ještě volná místa.

    Máša Růžičková

    Posted by admin @ 20:09

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.