Kalendář

Červen 2011
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 21Čvn

    v 19:17 letního času, na 0° Raka

    Prvnímu stupni Raka přísluší sabiánský symbol „Námořníci na širém moři stahují vlajku a vztyčují novou“. S dalším vysvětlením „Radikální změna závazku, vyjádřená symbolickým činem – bod, z nějž není návratu.

    V mayském orákulu je dnešním symbolem Chuen – hra, kouzlo, iluze, spontánnost, dítě v nás.

    Okamžik letního slunovratu je zahájením letní sezóny. Slunce vstupuje do Raka, základního vodního znamení. Na své pouti na sever dosahuje maxima, a vzápětí se vrací zpět směrem k rovníku na jih. Zvláště pro obyvatele na severu Evropy je tento nejdelší den v roce přinejmenším stejně významný jako Štědrý den. Síla a moc přicházejících slunečních paprsků se tam oslavuje až do rána, se zapálenými ohni jako symboly téměř nekončícího denního světla.

    V křesťanství je tato astronomická a astrologická událost spojena s magickou svatojánskou nocí (Shakespearův Sen noci svatojánské), kdy je nejpříhodnější čas ke sběru čarovných bylin, zvláště třezalky tečkované, v některých zemích pojmenované jako bylina svatého Jana, z níž olej má takřka zázračný účinek na hojení popálenin.

    Keltové oslavovali letní slunovrat za noci ohnivých vater jako podporu sluneční energie a příslibu dobré úrody pro sklizeň toho roku. V dávné Číně se za letního slunovratu oslavoval ženský, zemský princip jin a za zimního slunovratu mužský, vzdušný princip jang.

    Horoskop dnešního dne bude rozhodující pro vývoj událostí v průběhu dalších tří měsíců, až do podzimní rovnodennosti 23. září, kdy Slunce vstoupí do znamení Vah.

    Letní slunovrat znamená nejvyšší sílu Slunce, avšak s vědomím, že od tohoto okamžiku bude na naší polokouli jeho paprsků postupně ubývat. Pesimista vidí sklenici na půl prázdnou a optimista na půl plnou. Buďme raději optimisty a užijme si blahodárných teplých a slunečných dnů, jež jsou před námi. Horoskop dnešního dne vykazuje v našich krajích pro dalšího čtvrt roku horké, suché a větrné období.

    Mnohokrát jsme se zde zabývali velkou kvadraturou v kardinálních, základních znameních (Beran, Rak, Váhy, Kozoroh), která byla naposledy zaznamenána  na konci dvacátých a začátku třicátých let minulého století. Právě dnes se díky vstupu Slunce do Raka tento jev objevuje v plné šíři. Pro miminka dnes narozená je toto rozložení planet celoživotním tématem.

    Není nikterak složité si velkou kvadraturu představit.

    V rozích čtverce stojí proti sobě v jedné úhlopříčce Slunce (darované sluneční světlo a primární životní energie) a Pluto (mocný perfekcionista a kontrolor, který všechno na světě zvládne, ale i ovládne). V druhé úhlopříčce Saturn (praktický a důsledný pan Opatrný) a Uran s Lilith (Rebel a revolucionář  plus ženské eso, nejvyšší spirituální hodnota, pokud není zneužita).

    Přirozeným prvotním impulzem je tendence se z toho kruhu vytratit, najít nějaké východisko, cestu ven, protože je toho všeho až nad hlavu.

    Tím se ale dobrovolně zříkáme všech talentů a výjimečných schopností a možností, jež nám tento dokonalý tvar nabízí. Mimořádná vesmírná akce tohoto týdne „Nekup to“ nabízí jedinečnou příležitost zahrnout v jeden celek to, co se jeví zdánlivě na první pohled jako neslučitelné a nekompatibilní. Propojit všechny čtyři vrcholy velkého čtverce do jednoho uceleného tvaru, využít všech jeho hodnot tak, aby se ze čtverce nestal ani trojúhelník, ani rozteklá elipsa, ani malý čtvereček, schoulený do jednoho růžku. Neopustit žádnou z těchto hodnot a naopak je začít žít úplně všechny v harmonickém celku.


    Přirozeným vývojem je postup zvenčí dovnitř – od vnějších událostí k sobě sama, přes pochopení a uvědomění sebe sama a nakonec souladný a harmonický vstup do velkého čtverce.

    Pro ty z vás, kdo jsou praktičtějšího založení nabízím jako obraz dnešního kardinálního čtverce hru Člověče nezlob se. Cílem každého ze čtyř teamů je dostat se  do středu tvaru a postavit se do kompletní připravenosti pro další úkol v rámci jednoho celku.

    Další akce a příležitost pracovat s velkou kvadraturou a začleněním svých opomíjených, zapomenutých či vytěsněných částí se objeví už 1. července při částečném zatmění Slunce na devátém stupni Raka.

    Malému Štěpánovi, právě dnes přišedšímu na svět, budiž přáno hodně síly a odvahy na cestě ke své jedinečnosti, ke svému harmonickému středu.

    Dobrý vítr do plachet vám přeje Máša Růžičková

    Posted by admin @ 22:51

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.