Kalendář

Únor 2010
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 27Úno

    v 17:38 středoevropského času na 10° Panny

    Sabiánský symbol pro tento stupeň zvěrokruhu zní „Dvě hlavy si prohlížejí stíny a nahlížejí i za ně“, s podtextem „Růst skutečného chápání, zrozený z transcendence duality, i když je v tomto světě pevně zakořeněný“.

    V Mayském orákulu je dnes v kalendáři Ben – cestovatel prostoročasem, andělský posel, odvaha, nové směry.

    Dnešní úplněk se vymyká svým jupiterským charakterem všem předchozím událostem. Slunce v Rybách v těsném spojení s Jupiterem stojí proti Luně v Panně.

    V klasické astrologické kuchařce najdeme na toto téma v pozitivním pojetí slova o šťastné hvězdě, optimismu, spontánním nadšení, velkorysosti a široké toleranci. Na druhou stranu o samolibosti, domýšlivosti a nespolehlivosti. Některá miminka dnes narozená budou mít o pár čísel víc než je obvyklý průměr, jelikož Jupiter rozšiřuje a zvětšuje nejen obzory, ale i tělesnou výšku, případně šířku.

    Přijde – li k vám na návštěvu člověk s jupiterskými rysy, poznáte ho snadno podle toho, že je ho hned všude plno a vy nemáte nejmenší šanci se pár hodin dostat ke slovu. Pro svou štědrou a nezáludnou povahu si však získá každého a bezprostředně, s talentem sobě vlastním, vypráví o tom, kde všude byl a koho tam poznal.

    Jupiter miluje příběhy a je skvostným vypravěčem. Příběhy a mýty provázejí lidský rod od nepaměti, ať už psanou nebo mediální formou nebo předávané slovně z generace na generaci. Je v nich skryta hluboká moudrost a věčné putování za smyslem lidské existence.

    Snad každého z nás víc upoutá krátká reklama s bleskově zobrazeným příběhem než jásavé zvolání nad pračkou o bělostně čistém prádle, kdy se autorům akorát podaří zařadit nás na stupínek IQ tykve. Vyprávění příběhů proniklo do byznysu a je na něm postavena úspěšnost nejednoho podniku. Probíhá jako práce a hledání příběhů jednotlivých zaměstnanců, ale i firmy jako celku. Existuje takzvaná narativní terapie, jejímž cílem je vést rozhovor, jenž se neustále rozvolňuje a otevírá, aniž by se stahoval a uzavíral.

    Americký rodinný lékař Howard Brody v jedné knize uvádí, že pomocí příběhů se lidé snaží pochopit, co se s nimi děje, když onemocní. Vyprávějí sami o sobě. Schopnost lékařů je léčit je úzce spjata se schopností pozorně vnímat a vyslechnout pacientův příběh. Kdo to nedovede, jakoby pracoval s jednou rukou svázanou za zády. Mohu potvrdit z vlastní loňské zkušenosti, že dodnes mi uvízli v paměti pouze ti lékaři, kteří od mého lůžka neodklusali rychle o postel dál, ale pozorně mě vyslechli a informovali o všem, co bylo v dané chvíli třeba, aniž by přitom přerušovali moji řeč.

    Již před dvaceti lety (!) byl prováděn výzkum, při němž bylo zjištěno, že lékař skočí do řeči pacientovi průměrně po 21 vteřinách. Při nedávném opakování výzkumu  se lékaři vylepšili o dvě vteřiny… Na některých zahraničních univerzitách se dnes vyučuje takzvaná narativní medicína. Studenti se učí vcítit se lépe do příběhů, které budou od pacientů slýchat a budou pak schopni navázat s nimi těsnější vztah. V kontextu pacientova životního příběhu pak lépe vyhodnotí jeho momentální stav. Místo otázky „kde vás to bolí“ vyzve lékař protistranu k vyprávění o tom, co všechno v životě prožil.

    Dnes nás určitě Jupiter pochválí za obšírné vyprávění – od úplňku 28. února 2010 až k významu pojetí rozhovoru mezi lékařem a pacientem. Kolečko se uzavírá a my se vrátíme do dnešní reality, abychom si pak večer, za svitu úplňkové luny, nechali zdát úžasné příběhy z říše snů.

    Na závěr ještě jedno upozornění:

    v sobotu 24. a v neděli 25. dubna 2010 se budou konat Planetární konstelace. Je možno se přihlásit přes kontakt již teď, počet míst je však limitovaný. Další podrobnosti budou včas uvedeny.

    Krásný úplněk vám přeje Máša Růžičková

    Posted by admin @ 19:39

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.