Kalendář

Červen 2009
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 19Čvn

    slunovrat 7:45 letního času, na 0° Raka
    novoluní 21:35 letního času na 2° Raka

    Dnes bych se s vámi nejprve ráda podělila o jeden svůj zážitek. Nedávno jsem jela tramvají, plné malých školáčků. Usadila jsem se na uprázdněné místo, vytáhla knížku, a těšila se, jak se uvedu do čtenářského tranzu. Hned při prvních řádcích však moje pozornost bezděky skouzla směrem k sedadlu za mnou, kde spolu seděly dvě holčičky. Držely se ručičkama za moje opěradlo, jedna spokojeně kousala chleba, a druhá povídala: „Ty se máš, ty máš hodnou mámu, dá ti svačinu. Já nic nemám. Já když řeknu mámě, aby mi dala peníze, tak řekne, že nemá ani korunu. Já nevím, proč to říkají, když my víme, že oni mají, viď, pořád něco kupují. Můj táta má hospodu a hernu, a je hroznej, pořád doma krká a prdí a vůbec se mnou nemluví. Ach jo, ty se máš, tvoje máma je hodná, já nevím, proč mám tak hrozný rodiče.“

    Musím přiznat, že tento krátký monolog mě v parném slunečném dni zmrazil až na dřeň kosti. Nadlouho mi uvízl ve vědomí, a asi jen tak nevymizí. Pro člověka v roli rodiče, ať malých či dospělých dětí přirozeně naskočí výčitky, jaký asi monolog by vedlo jejich dítě, co bylo jemu dopřáno či odepřeno. Není dalek pocitů provinění, co mohl udělat jinak, přestože je to něco, co patří minulosti a co už lze těžko napravit, blablabla.

    Budiž odlehčeno našemu špatnému svědomí, holčička si vybrala právě tenhle vlak, v němž se rozhodla projet svým dětstvím. Ať už jsou pro ni podmínky k životu v té rodině jakkoli nejednoduché, je to otázka rozhodnutí její duše, po jakých cestách se vydá a jakého dopravního prostředku k tomu použije.

    Někdo se nechá rád vézt ve vlaku, má přitom čas na čtení nebo na snění, na hovory se spolucestujícími, přičemž je nutno brát v úvahu eventuální zpoždění.

    Jiný zase pojede raději na kole, a i když mu cesta potrvá o nějakou tu chvíli déle, má svobodu změny směru kdykoli se mu zamane a nemusí se s nikým vybavovat, aby neurazil.

    Jízda autem má také něco do sebe, i když jeho pohyb je závislý na provozu ostatních vozidel a řidičů. Spousta lidí si volí auto právě pro pofidérní osobní svobodu, která vzhledem k hustotě provozu přestává být svobodou a začíná se stávat uvězněním v jednom společném proudu a navíc uvnitř plechové krabice.

    Jsou i tací, kteří jednoznačně preferují svoji spolehlivou dvojku. Dokáží denodenně nachodit kilometry, a ještě k tomu z toho mají radost. Když jsou unavení, mohou na chvilku spočinout na lavičce, porozprávět s kolemjdoucími, a třeba se z ničehonic rozhodnout pro opačný směr nebo zkratku.

    Každý si vybere to, co je jeho duši nejbližší, jak se říká, kam ho to táhne. Těžko říct, jestli je to či ono lepší, všechno má své výhody a omezení. Můžeme se začít dívat na sebe i na druhé z tohoto úhlu pohledu, a věci se začnou projasňovat a dávat smysl, proč je někdo takový a někdo makový.

    A pak už není třeba někoho předělávat a konat nevyžádané pomoci bližnímu svému, páchat dobro tam, kde o to nikdo nestojí, uplatňovat svoji moc a nepatřičné právo rozhodovat o osudu druhých.

    Horoskopy obou současných událostí jsou rozehrány právě v těchto kulisách. Slunce a Luna v novoluní stojí přímo proti Plutu, a o den dříve,  za slunovratu, se Luna k tomuto bodu neodvratně blíží.

    Pluto bylo objeveno 18.února 1930, přibližně v době objevu jádra atomu. Považme, jakou sílu v sobě atomové jádro má – sílu atomové bomby, svržené na Hirošimu či sílu atomové elektrárny, podle toho, kam nás to jako lidstvo táhne.

    Stojí – li dvě základní světla a Pluto proti sobě na opačné straně, je to výzva k přijetí vlastního rozhodnutí s možností odmítnout nevyžádanou pomoc, nevyžádané maily, nevyžádané manipulace a ovládání druhými, změnit dopravní prostředek, když už víme, že naše původní rozhodnutí ztratilo svůj význam, svoji funkci, a že za každého počasí je možno vydat se jinam, jinak a jinudy.

    Tyto řádky jsou věnovány především těm, kdo slaví v těchto dnech narozeniny, dále Váhám, narozeným kolem 24. září, Kozorohům, narozeným kolem 23. prosince a Beranům kolem 22. března. Pro jmenované Raky je toto téma výzvou pro celý další rok jejich života, pro nás všechny ostatní udává horoskop slunovratu naladění pro celý další čvrtrok.

    Shodou okolností je mayským symbolem pro letní slunovrat 21. června Imix (í´míš), první ze všech dvaceti symbolů – zdroj života, prvotní podpora a výživa.
    V novoluní 22. června je to v pořadí druhý symbol – Ik, inspirace, přítomnost, pravda.

    Sabiánský symbol 21.června: „Koupající se krásky se na pláži předvádějí velkému davu lidí“.
    22. června: „Námořníci na širém moři stahují vlajku a vztyčují novou“.

    Přeji vám zdařilou aktivaci své síly ve vlastní rozhodování.
    Máša Růžičková

    Posted by admin @ 11:15

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.