Kalendář

Prosinec 2008
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 27Pro

    v 13:22 hodin středoevropského času, na 6° 08´ Kozoroha

    Tomuto stupni přísluší sabiánský symbol „Zahalený prorok promlouvá, prostoupen Boží silou“, s podtextem „Schopnost jednat jako mluvčí zjevení transcendentní vůle a pravdy, určující budoucí děje“.

    V Mayském orákulu je dnešním symbolem CHICCHAN (čteno čík čan) – vitalita, prociťování, moudrost těla, instinkt, tvořivost, had, kundalíní, spojení s řádem.

    V horoskopu posledního novoluní roku 2008 je ve znamení Kozoroha poměrně slušný nával. Pak ještě ve vedlejším Vodnáři, a jinak všude jinde celkem pusto a prázdno. Kromě Urana v Rybách a Saturna v protilehlé Panně – původců současného ekonomického propadu. Oni sami za to pochopitelně nemohou, ale jak tak stojí proti sobě, je pro ně neúnosné dívat se na svůj protějšek a zůstat při tom se založenýma rukama v klíně. Každé znamení má svého vládce, a shodou okolností stojí proti sobě právě ti dva, kteří nám teď pořádně zatřásli jistotami a bezpečím. Saturn – vládce Kozoroha a Uran – vládce Vodnáře.

    V mytologickém příběhu o Kronovi (Kronos rovná se Saturn) a Uranovi, titán Kronos krutě (jak už to tak v mytologii většinou bývá) zavraždil svého otce Urana. Kronos byl nejmladším, sedmým synem Urana a Matky Země Gai. Byla to právě ona, která vložila Kronovi do ruky vražedný srp, protože nechtěla, aby Uranos její potomky zavíral do hlubin země. Kronos otce vykastroval a vhodil zkrvavený falos do moře. Z mořské pěny, která se kolem vytvořila, se zrodila Afrodité, bohyně lásky, plodnosti a kreativity. Kronos vysvobodil sourozence z podsvětí, a stal se vládcem nad světem. Ale ani z něho se rozhodně nestal dokonalý otec. Mytologie je posetá mrtvolami a zbrocená krví, a Kronos pro změnu své děti požíral, ze strachu, že bude naplněna věštba, že jednoho dne bude nucen přenechat vládu svému dědici, Diovi – Jupiterovi.

    Podle C.G.Junga království nemůže prosperovat, pokud mu bude vládnout senex – vetchý, zkostnatělý tyran. Patriarchální koloběh vlády funguje tak, že senex je poražen, a začíná nová epocha, kdy na trůn usedá mladý hrdina. Téma boje starého s novým, neústupnosti starého řádu a netrpělivosti nového nás bude provázet i v roce 2009.

    Akt kastrace je v mytologii symbolem oddělení nebe od země, osvobození plodivé, tvůrčí síly.  Nezapomeňme na zrod Afrodity, která přinesla na zem to, co Kozoroh a Saturn tolik potřebuje – lásku, vztahy, jemnost, vroucí lásku, schopnost milovat. 3. ledna 2009 stojí u vstupu do znamení Kozoroha Lilith. Překračuje bránu, aby projevila i odvrácenou stránku Afrodity – žárlivost, marnivost, odpor ke skromným poměrům. Lilith – Afrodité je však zároveň ochránkyní zákonného partnerství a nedotknutelnosti manželství a vyzývá ke kultivaci impulsivních, nevědomých citů a vášní. Ztělesňuje archetyp mocných sil přírody.

    Na závěr uvádím krásnou starou polskou legendu o Lilith:

    Když Hospodin viděl, že je Adam na světě sám a smutný, rozhodl se, že mu věnuje ženu.

    Vzal vůni všech květů,
    jiskření rosy,
    lesk duhy,
    barvy východu a západu slunce,
    hudbu všech sfér,
    tajemství mlhy,

    a z toho všeho utvořil ženu Lilith pro Adama. Adam se koukal tázavě na ni, pak na Hospodina, pak zase na ni, nevěděl, k čemu je mu dobrá, co s ní. Hospodin neřekl ani slovo, a schoval Lilith do pokladnice za svůj trůn. Uspal Adama a dal mu Evu. A když díky Evě přišlo na svět téměř zničení, vzal Hospodin z pokladnice Lilith, a řekl jí:“Teď půjdeš na zem, a zrodíš se jako mladičká Miriam.“ Ta, která porodí v Lukášově evangeliu z Adama Ježíška.

    Pěkný závěr roku vám všem přeje Máša Růžičková

    Posted by admin @ 11:40

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.