Kalendář

Září 2018
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 22Zář

    Slunce vstupuje do znamení Vah
    ve 3:54 hod. letního času

    Prvnímu stupni Vah přísluší Sabiánský symbol „Ve sbírce dokonalých exemplářů mnoha biologických forem vystavuje svá nádherná křídla motýl s tělem protknutým špendlíkem“. Vypovídá o nesmrtelnosti archetypu a jeho odrazu v dokonalém, zasvěceném životě, o procesu proměny housenky v motýla, o cestě k dokonalosti skrze oběť přišpendlením.

    V Mayském orákulu je symbolem IK, v pořadí druhý symbol – inspirace, přítomnost, pravda.

    Na jaře se jarní rovnodenností (spring equinox) označuje počátek astrologického roku se vstupem Slunce do znamení Berana (první narození Berani toho roku) – tak zvaný Aries Point. Za podzimní rovnodennosti (fall equinox) Slunce vstupuje na práh teritoria Vah (první čerstvě narozené Váhy), přímo naproti Aries Pointu.

    Po jarní rovnodennosti je to druhý den v roce, kdy si Paní Noci s Pánem Dne spravedlivě rozdělují vládu přesně napolovic. Od této chvíle, kdy žezlo moci uchopí noc, bude stále přibývat tmy a noci se budou prodlužovat na úkor denního světla, zatímco u protinožců, kde právě pučí první lístky na stromech a tráva se pomalinku začíná zelenat, je tomu právě naopak.

    Opakovaný cyklus přírody jen dokládá fakt, že přece jen něco stále klape ve svém rytmu a umožňuje nám se na tuto frekvenci naladit a zharmonizovat svůj dech, tep, energii tak, abychom byli v kontaktu sami se sebou, ve svém středu. Jinak můžeme vesele dál ignorovat „své dny“, protože dnešní léčiva nám poskytnou bezpečnou ochranu před všemi nepříznivými důsledky projevů ženského cyklu, stárnutí, nálad, atd.

    Od března jsme se přehoupli na druhou stranu zvěrokruhu – od Berana k Vahám, od ascendentu k descendentu, od sebe sama k těm druhým, především k partnerovi/ partnerce, partnerům. Slunce se posunulo z pozice celá na půl, jak říkají při útoku ostří mariňáci, o polovinu zvěrokruhu, jak je psáno v astronomických tabulkách.

    Toto půlroční období, jak na začátku, tak v průběhu těch kosmických 30i minut, 180i stupňů, počínaje Beranem a Vahami konče, je protkáno společným tématem, tolik aktuálním a stále otevíraným primárním zraněním, zobrazeným tlakem mezi Saturnem a Chirónem. Nebývalou intenzitu nabyl tento aspekt od letního slunovratu se vstupem Slunce do Raka.

    Jedná se o místo hluboko uložené, za závojem zastřené bolesti, jejíž původ lze vystopovat v útlém věku, při porodu nebo v prenatálu, ba i v pubertě. Ať už se jedná o psychickou újmu, ztrátu milované bytosti, o fyzické trauma, pokaždé jde o něco, co člověk ze svého života úspěšně či bezúspěšně vytěsňoval, přehlížel, nebo si něco takového nepřipouštěl, třebaže již dnes už to není žádný mladík/mladice.

    Setkání s takovou bolestí a její aktivace pak člověka na ni nepřipraveného dovede zaskočit a dovést až na antidepresiva, ačkoli mu vlastně nic není, jen se cítí k ničemu, aniž by znal příčinu.

    Michael A. Singer v knize Nespoutaná duše pěkně přirovnává průběh k situaci, kdy si člověk v dětství zadřel třísku, ale odmítá si ji nechat vyndat, protože by to bolelo. Celý svůj život pak přizpůsobuje tomu, aby o třísku nezavadil, aby se jí nemusel všímat, takže si nakonec musí vybudovat vypracovaný obranný systém bariér ochrany své třísky, který mu zamezuje v normálním kontaktu s okolním světem a který odvádí jeho pozornost od radosti ze života ke strachu z odhalení třísky, k osamělosti se svou partnerkou – třískou. O to větší bolest zažívá, když jeho bezpečnostní systém odkryje malý nedostatek a on někde svou třískou v zhnisaném místě zavadí o tvrdý, ostrý povrch.

    Co s tím dál? Vřele doporučuji přečíst si tuto útlou knížku celou. Stále ještě je čas, ale jak se říká, všeho do času, to znamená, všechno má svůj čas a pak už se přesluhuje…

    Příště se sejdeme za chvilku, v úplňku 25. září.

    Krásný podzim, Máša Růžičková

    Posted by admin @ 19:54

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.