Kalendář

Září 2007
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kontakt

foto

Máša Růžičková
info@astroinspirace.cz

Archiv

  • 25Zář

    ve 21:45 hodin letního času, na 3°20´ Berana

    Tomuto stupni přísluší Sabiánský symbol „Profil muže, vyřezaný do kameje, připomíná geografický tvar jeho země“. K tomu bližší vysvětlení – Síla celku, podporující jedince, který se začíná ztotožňovat se svým životem.

    Dnešní úvahu bych ráda věnovala své švédské přítelkyni (říkejme jí Katrin), která před týdnem ve svých jednašedesáti letech uzavřela svoji životní pouť. Na dnešní poměry to není příliš vysoký věk, člověk má ještě spoustu práce před sebou. Bod štěstí jejího horoskopu leží přesně na postavení dnešního úplňku. Na první pohled může být tato konstelace poněkud paradoxní, ale v tomto případě byla Katrin odchodem z pozemského světa vysvobozena z neúnosného zdravotního stavu, kdy člověk je nucen dýchat přes kyslíkovou bombu, jelikož sám nemá dost kyslíku a dusí se v okolní atmosféře, aniž by si sám uvědomoval její hustotu. Třicet dva let byla Katrin ženou našeho dávného švédského přítele, byli jsme svědky jejich seznámení a po celá ta dlouhá léta, až do posledního okamžiku, jsme s nimi byli v neustálém kontaktu, naposled během naší letošní letní dovolené. Pod jednou střechou bydlel s našimi přáteli jejich jediný jedenatřicetiletý syn. Doposud neobjevil, co by nejraději studoval, takže právě teď opět začal studovat nový obor. Nevydělával, a svým rodičům nepřispíval na společnou domácnost. Už jen tento úkaz je ve švédské společnosti poměrně ojedinělý, děti se osamostatňují velice záhy. Pronajímají si společně ve skupině jeden byt, aby ušetřily na nájemném, a na vysokoškolská studia si půjčují od státu, aby po studiích půjčku postupně splácely. Ne však v případě rodiny Katrin. Synovi byla v rodinném systému přidělena role nestárnoucího nedospělého chlapce, závislého na rodičích, především na matce.

    Matky, které k sobě své syny nebo i dcery poutají zahlcující láskou, jednají mnohdy zcela nevědomě s čistým svědomím, že pro svého potomka dělají maximum. Je to však medvědí služba, která se jako bumerang obrací proti nim samým. Nevědomí v rodinném systému si časem poradí se vzniklou situací po svém. Jedinou cestou, jak uvolnit z rodičovských pout dítěti ruce je nechat odejít toho, kdo křečovitě svírá v dlaních klíčky k poutům, aniž by si uvědomoval, co činí.

    Z mého osobního života a z praxe psychologické astrologie znám bezpočet podobných příkladů, kdy k osvobození z rodičovských pout mohlo dojít jen tímto z vnějšího pohledu nejkrutějším způsobem, mnohdy dokonce až ve zralém věku potomka.

    Tuto úvahu bych ráda věnovala nejen své zesnulé přítelkyni, ale i jako memento všem rodičům, kteří nedovolí svým dospělým dětem postavit se na vlastní nohy, navázat kvalitní partnerský vztah a nakonec založit vlastní rodinu ze strachu, že o své drahé děti přijdou. V drtivé většině případů bývají za tím vším ty nejlepší úmysly, starost a obavy o blaho svého dítěte, které v očích rodiče přirozeně zůstává dítětem navěky. Avšak nelze zaměňovat role v rodině, a je potřeba akceptovat jak dospělost jejích členů, tak i nárok dětí žít si svůj vlastní životní příběh, jít si svou vlastní cestou, ať už bude jakkoli krkolomná a spletitá.

    Úkolem nás, rodičů dospělých dětí, je zpovzdálí přihlížet, jak se svým životem nakládají, a v případě potřeby je podpořit a projevit jim důvěru v jejich rozhodnutí, i když bychom si jejich přístup představovali třeba jinak, a z našeho pohledu rozhodně lépe. Pokusme se být jim k dispozici jako maják na pevné skále, který zůstane za všech okolností stát na místě, aby jim, když zabloudí, posvítil na cestu.

    Pro dnešní den platí v Mayském orákulu symbol Manik, související s novou příležitostí, průlomem, léčbou a pochopením.

    Máša Růžičková

    Posted by admin @ 20:57

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.